maanantai 19. helmikuuta 2018

Gluteeniton saaristolaisleipä

Jouluna 2016 tyttäreni löysi tämän ohjeen netin kätköistä. Nyt sen kirjoitan tänne koska huomasin että alkuperäisen ohjeen linkki ei toimi (https://www.emmiliia.com/emmiliia/2015/05/16/gluteeniton-saaristolaisleipa/) .

4 rkl tapiokaa
0,5 dl pellavansiemeniä
3 tl psylliumia
2,5 dl tattarijauhoja
2 dl tattarihiutale
1 tl soodaa
1 tl ksantaania
1-1,5 dl tummaa kookos-siirappia tai  siirappia
2tl merisuolaa
25g laktoositonta kirnuvoita
4 dl laktoositonta piimää

Siirappi vesi voiteluun
2  rkl siirappia
1 dl vettä


Kaikki kuivat aineet sekaisin kulhoon. Lisää piimä sekoita aineet sekaisin ja lisää sulatettu voi.
Laita vuokaan ja anna kohota hetki.
Paista 175*C,  45 minuuttia. ota leipä uunista .
pudota uunin lämpö 150*C .
Voitele Siirappi vedellä paista 30 minuuttia. Voitele uudelleen siirappivedellä jatka paistamista 30 minuuttia.

Muunsin tätä ohjetta ja tein kahdenalaista leipää voileipäkakkuun 

Jouluna 2020 tuli tarve kokeilla tämä leipä tattarittomana ja ensiksi kokeilin pienen leivän ja appelsiinimehulla koska kotona ei ollut mitään hapanmaitotuotetta. näin tuli maidoton versio kun korvaa voin öljyllä tai chellä  Jauhoina käytin tyttäreni sekoittamaa jauhoa. Lisäsin myös leivinjauheen, jota ei ole alkuperäisessä ohjeessa. Leivästä tuli aika tiivisrakenteinen ja liian makea mun makuun. Joten siirappia ei välttämättä tarvitse laittaa. 






2,5 dl appelsiinimehua
(0,25- 0,5 dl vaahterasiirappia)

1 dl teff hiutaleita
2,5 Tanjan tumma jauhoseos 
0,25 dl pellavansiemenrouhetta
0,5 tl ksantaania
1,5 dl psylliumia
1 tl merisuolaa 
0,5 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
12-15 g voita

Kaikki kuivat aineet sekaisin kulhoon. Lisää piimä sekoita aineet sekaisin ja lisää sulatettu voi.
Laita vuokaan ja anna kohota hetki.
Paista 175*C,  45 minuuttia. ota leipä uunista .
pudota uunin lämpö 150*C .
Voitele Siirappi vedellä paista 30 minuuttia. Voitele uudelleen siirappivedellä jatka paistamista 30 minuuttia.



Joulu aattona tein leivän piimään ja ison leipävuokaan seuraavalla ohjeella. Häsäkässä tuli laitettua vähän likaa leivinjauhetta ja soodaa, tuli kuohkea leipä.



7,5-8 dl laktoositonta piimää
1-1,5 vaahterasiirappia

3 dl teff hiutaletta
7,5 Tanja tummajauhoseos
0,75 dl pellavarouhetta
4,5 tl psylliumia
1,5 tl ksanttaania
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
45 g voita 


Kaikki kuivat aineet sekaisin kulhoon. Lisää piimä sekoita aineet sekaisin ja lisää sulatettu voi.
Laita vuokaan ja anna kohota hetki.
Paista 175*C,  45 minuuttia. ota leipä uunista .
pudota uunin lämpö 150*C .
Voitele Siirappi vedellä paista 30 minuuttia. Voitele uudelleen siirappivedellä jatka paistamista 30 minuuttia.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti