sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Gluteeniton mämmi



Tyttäreni toi pussin Teff hiutaleita "saiskos noista mämmiä". Puurona kuulemma maku lähellä ruista. Siiten piti keksiä mallas. Se löytyi Ruokarajoitteisten Helena Kemppaisen blogista. Sokerijuurikashiutale ja pellava paahdettuna. Pellava, sehän ei ole kielletyissä mutta rajoitetuissa kylläkin. Laitoin  kuitenkin  pellavalla että saisin väriä.
Sitten netistä etsin mämmin perus ohjeen. Marttojen ohje tuntui aika yksinkertaiselta hyvältä. 
Teff ei varmaan imelly kuin ruis? Joten jotain apu makeutusta. joka ei tulisi outona makuna läpi. Päädyin pieneen määrään kuivattuun taateliin.
Siirappinen maku? Pienellä määrällä melassia ( saa myös väriä). Makeutta ei tullut taatelista tarpeeksi lisäsin vaahterasiirappia. Siiten vielä pomeranssi jonka hetken mielijohteesta vaihdoin appelsiininkuori raasteeseen.

Valmista mämmiä testasin jumppa kaverillani,  en kertonut mitä hän pääsee maistelee.
" Näyttää mämmiltä, ei tää oo mämmi, oko tää kermaa, maistuu mämmiltä, Tää on mämmii".

Toisen satsin tein teff-jauhoista  koska rakenne hiutaleista oli liikaa puuromaista. Myös sen takia että teff-hiutaleita ei ole suomessa myynnissä. Viitasalmen tumma teff jo värinsä puolesta oli luonnollinen valinta. ( Ohjeeseen laitoin hiutalemäärän sulkuihin)

"mallas"
1 dl sokerijuurikas hiutaletta
0,5 dl pellavarouhetta
(Jos pellava ei käy. Käytä  sokerijuurikashiutaleilla yhteensä 1,5 dl.)
Kuumenna paistin pannu. lisää maltaat ja sokerijuurikas hiutaleet, pienennä virtaa ,sekoita koko ajan 8 minuuttia. Jos palaa niin heitä pois. Aloita alusta. Jäähdytä ja blendaa hienoksi jauhoksi.

1.vaihe
4 dl vettä
60 g kuivattua taatelia
1,25dl teff-jauhoja (1dl  teff -hiutaleita)
1,5 dl "mallasta"

Laita vesi ja taateli blenderiin ja hienonna.
Kaada teräskattilaan kuumenna kiehuvaksi, vatkaa sekaan teff ja mallas. keitä noin 10 minuuttia. Peitä kannella ja laita hautumaan lämpöiseen paikaan. Esim. uuniin 50'C 1,5-2 tuntia

2, Vaihe  
4.dl kiehuvaa vettä
1,25 dl teff  jauhoja ( teff hiutale 1 dl )

Lisää vesi sekoita tasaiseksi. Lisää teff  koko ajan sekoittaen voimakkaasti, ettei paakkuunnu.
Laita hautumaan kuin edellä 2 tuntia.

3. Vaihe

Tässä vaiheessa oli aika velliä sakenee keittäessä. Lisää melassia siirappia ja pomeranssia oman maun mukaan. Melassia kannattaa lisätä varoen pienissä erissä ettei maistu läpi.

0,5-1 tl melassia
1-3 rkl vaahterasiirappia
0,5-1tl pomeranssia tai raastettua appelsiininkuorta.
Vettä (

Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Jäähdytä haaleaksi. Lisää keitettyä vettä jos mämmi paksuhkoa, (aika vellimäistä saa olla ). kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai alumiinivuokiin jäätä 1/3 kuohumisvaraa. Lusikoi siirappivettä ( 0,5 dl vettä ja 1 tl vaahterasiirappia)  päälle, kuorettumisen estämiseksi.
Paista 170*C 2,5 tuntia, peittä leivinpaperilla tunnin päästä, etteti kuori pääse palamaan ja kuivumaan liikaa.
Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Mämmi on parhaimmillaan parin päivän päästää. Nauti kermamaidon kera.


teff-hiutalemämmi



teff jauhomämmi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti