Olen vuosien varrella kokeillut tämän piirakan kuoreksi milloin mitäkin. Oma ehdoton suosikkini on rahkavoitaikina. Viime joulun alla jossain lehdessä oli tehty ruisjauhoista. Kokeilin sitä joulun pasteijoihin ja tykästyin. Tämän piirakan tein täysjyvävehnä-jauhoihin ja ruisjauhoihin.
Rahkavoitaikina:
250 g laktoositonta voita
250 g laktoositonta rahkaa
140 g ruisjauhoja
150 g täysjyvävehnäjauhoja
(0,5 tl suolaa)
Huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja rahka sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Laita jää kaappiin tekeytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen.
Jauhelihatäyte:
500g jauhelihaa
2 pientä sipulia
1 dl puuroriisiä
1 dl irtoriisiä
mustapippuria
1-2 rkl tomaattipyreetä
suolaa
cayanepippuria
6 dl vettä
Silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta mieleiseksi ja lisää riisi ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä että riisit on kypsiä ja nestehaihtunut. Tarkista maku ja nosta syrjään jäähtymään.
Kauli puolikkaasta taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja nosta leivin paperin päälle pellille. Laita täyte päälle. Kauli loppu taikina kuten edellinen ja nosta se päälle. Taittele reunat alle tai painele yhteen. Pistele höyryreikiä haarukalla (kauniita kuvioita saat pienillä piparkakkumuoteilla). Paista 225* 20-25 minuuttia.
Nauti raikkaan salaatin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti