Ensimmäiset leivät leivottuani katselin myös muitakin ohjeita. Marttojen ja Pirkka lehden ohjeella muokkasin meidän limput.
Kokeilin myös erilaisia jauhoja kunnes päädyin että S- ryhmän ruisjauhoihin (Raibow ).
1,5 dl juurta
5 dl kädenlämpöistä vettä 1,5-2 dl ruisjauhoja
Tehdään vellimäinen seos. Annetaan juuren heräillä 2-3
tuntia huoneen lämmössä.
Otetaan 1.5 dl juurta seuraavaan leivontakertaa varten ( voit myös ottaa valmiista taikinasta juuren seuraavan kertaan.)
n. 9-11 dl ruisjauhoja ( Jauhojen laadusta riippuen )
1-2 tl hienoa merisuolaa 5 dl juurivelliä
Lisää suola ruisvelliin ja vatkaa pienissä erissä ruisjauhoja
joukkoon. Kun on paksua niin jatka leivän alustamista käsin lisäten pienissä
erissä jauhoja. Taikina on valmista, kun sitkoa riittävästi, irtoa käsistä
mutta on tahmaisen tuntuista (vaivattu 5 minuuttia käsin). Tee kämmensyrjällä
risti taikinan keskelle ja ripottele ruisjauhoja päälle. Kohotetaan 3-6 tuntia
(tai yön yli).
Leivo ruisjauhoilla jauhotetulla alustalla kaksi pientä
limppua. Kohota liinan alla 1-2 tuntia, tai kunnes leivän pinnalle alkaa muodostua
verkkomaista kuviota, pistele leivät haarukalla. Paista 200*C tunti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti