lauantai 31. joulukuuta 2016

Päivin ruisleipä.

Joskus 80-90 luvulla kokeilin tehdä ruisleipää ja en kummoisesti onnistunut. Syyskuussa ilmestyneessä Pirkka-Lehdessä oli ruislimpun ohje, juuren valmistamisesta alkaen. Sitä se sitten lähti ja seuraavana päivänä oli juuri porisemassa hellanpankolla.
Ensimmäiset leivät leivottuani katselin myös muitakin ohjeita. Marttojen ja Pirkka lehden ohjeella muokkasin meidän limput.
Kokeilin myös erilaisia jauhoja kunnes päädyin että S- ryhmän ruisjauhoihin (Raibow ).

 
1,5 dl juurta
5 dl kädenlämpöistä vettä
1,5-2 dl ruisjauhoja

Tehdään vellimäinen seos. Annetaan juuren heräillä 2-3 tuntia huoneen lämmössä.
Otetaan 1.5 dl juurta seuraavaan leivontakertaa varten ( voit myös ottaa valmiista taikinasta juuren seuraavan kertaan.)  

n. 9-11 dl ruisjauhoja ( Jauhojen laadusta riippuen )
1-2 tl hienoa merisuolaa
5 dl juurivelliä

Lisää suola ruisvelliin ja vatkaa pienissä erissä ruisjauhoja joukkoon. Kun on paksua niin jatka leivän alustamista käsin lisäten pienissä erissä jauhoja. Taikina on valmista, kun sitkoa riittävästi, irtoa käsistä mutta on tahmaisen tuntuista (vaivattu 5 minuuttia käsin). Tee kämmensyrjällä risti taikinan keskelle ja ripottele ruisjauhoja päälle. Kohotetaan 3-6 tuntia (tai yön yli).
Leivo ruisjauhoilla jauhotetulla alustalla kaksi pientä limppua. Kohota liinan alla 1-2 tuntia, tai kunnes leivän pinnalle alkaa muodostua verkkomaista kuviota, pistele leivät haarukalla. Paista 200*C tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti