lauantai 31. joulukuuta 2016

Kotileipä

Kotileipä
Keittopäiväisin tykkään tehdä kotileipää. Useasti hyödynnän perunamuusin ja puurojen jämiä näihin leipiini.


Perusohje

5 dl vettä
n. 2 dl perunamuusia (tai puuroa)
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.1-2 dl ruisjauhoja (ohra, tattari, ym...)
n. 3-5 dl Täysjyvä vehnäjauhoja
loput hiivaleipä jauhoja
0,5 dl Oliivi öljyä

Kuumenna vesi ja kaada se muusin päälle ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita hiiva ruisjauhoihin ja lisää se 40*C puuro-vesi seokseen. Lisää suola ja täysjyvävehnäjauho. Alusta hiivaleipä jauhoilla napakka taikina lisää viimeisenä öljy.  Nosta taikina uunivuokaan kohoamaan 20-30 minuutiksi kohoamaan. Paista kohonnut leipä 200*C   unissa 30 minuuttia.
Jauho määrät ovat noin määriä koska itse en mittaile vaan teen näppituntuman mukaan. Jos ei ole puuro jäämiä niin voi käytä 1-2  dl kaura tai muita puurohiutaleita  tai perunamuusijauhetta .  


Juustosarvet



Tämä ohje soveltuu myös juustosarvien tekoon. Kohota taikina ja leivo sämpylöiksi jotka kaulit 1-1,5 paksuisiksi kolmion muotoon. Täyte Juustoraastetta 250 g ja 1 muna. Lisää täyte levylle rullaa, taivuta  sarven muotoon pellille kohoamaan. Paista 225'C noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti